rosendals kryddiga pepparkakor
måste bara dela med mig av världens godaste recept på pepparkaksdeg. har man gjort det här en gång så kommer man aldrig vilja köpa pepparkakor eller deg igen. det jättelätt att göra egen deg så jag fattar egentligen inte varför man köper. det enda är att den ska stå till dagen efter innan man kan baka så man får planera lite.
du behöver:
4 1/2 dl ljus sirap
300 g rumstempererat smör
4 1/2 dl strösocker
1 ägg
4 tsk malda nejlikor
6 tsk malen kanel
4 tsk malen ingefära
4 tsk malen kardemumma
13-15 dl vetemjöl
- koka upp sirapen. rör om och låt svalna något (sen brukar jag häll den i en stor bunke och fortsätta där)
- rör ner sockret, ägget, kryddorna och smöret
- tillsätt mjölet (den mindre mängden 13 dl, resten ska vara till utbaket)
- arbeta väl så att allt blandas ordentligt
- låt vila svalt men inte kallt till nästa dag
- kavla ut degen tunt och grädda i 180-200 grader ca 8 minuter
degen är mycket hållbar så man behöver inte baka ut allt på en gång. tänk bara på att inte förvara den för kallt, då kan den bli torr och smulig. pepparkakorna blir knapriga och lite hårda!